Do góry

Śniadania Przepis na:

Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika (pieczony)

Przepis dnia 2018-04-23
Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika (pieczony)

Autor: szefowa-kuchni

Przepisów i artykułów: 337 Ocena: 4904

Dodano: 15.04.2018

Odsłon: 1234

annukakku to fiński odpowiednik naszych naleśników. Pieczemy go a nie smażymy, dzięki czemu zyskuje oryginalny wygląd i kształt. W smaku pycha - coś pomiędzy gofrem a smażonym naleśnikiem. Dobry dla leniuszków, ciasto wylewamy na blachę z piekarnika i czekamy. Zapominamy o staniu przy patelni:).

Składniki

  • 3 jajka L
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50g masła
  • 700 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy przez 2-3 minuty do powstania lekkiego puchu. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno: mleko, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło.

  2. Ciasto wylewamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.

  3. Naleśnik kroimy na kawałki. Podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane konfiturą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DomowaPiwniczka 23 kwietnia mąka orkiszowa albo bezglutenowa i działam :) podoba mi się taka alternatywa do smażenia :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alutka50 23 kwietnia Ale ciekawy pomysł! a spulchniacza sie nie daje? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Akademia 16 kwietnia Dzięki za pomysł na sobotnie śniadanie. Buziaki!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń