Do góry

Desery Przepis na:

Papatacze dla początkujących

Przepis dnia 2019-02-13
Papatacze dla początkujących

Autor:

Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 8130

Dodano:

Odsłon: 726

Niemalże smak mojego dzieciństwa. Ciasto jest wyjątkowo elastyczne, łatwo się z nim pracuje. Ciasto jest na bazie kefiru i bez jajek.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • kefir naturalny 150 g
  • mleko 150 ml
  • cukier 75 g
  • drożdże 25 g
  • olej 65-70 ml
  • cukier waniliowy 7 g
  • Nadzienie : starta skórka z 2 pomarańczy
  • posiekane orzechy 45 g
  • posiekany kandyzowany imbir 50 g
  • kandyzowana aronia 30 g ( opcjonalnie suszone morele )
  • Do posypania : szczypta drobnego cukru i cynamon
  • Do polania : 1/2 szklanki wody + 1/2 łyżeczki cukru + sok z cytryny do smaku
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wychodzi kilkanaście bułek.
    Owoce kandyzowane zalać na 15 minut gorącą wodą , odcedzić.
    Ciasto.
    Rozkruszone drożdże zalać połową ciepłego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pozostawić do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać, wlać wyrośnięte drożdże z mlekiem.
    Lekko ciepłe mleko wymieszać z jogurtem i przelać do miski z mąką.
    Dodać resztę cukru, cukier waniliowy.
    Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite. Następnie dolewamy olej. Wyrabiamy, by ciasto było miękkie i elastyczne.
    Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (zajmie to około 1 godzinę).
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części z każdej formujemy prostokąt o grubości do centymetra.
    Całą powierzchnię posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
    Potem rozsypujemy bakalie , skórkę i owoce kandyzowane.

  2. Wzdłuż dłuższego brzegu zwijamy ciasto jak na roladę. Kroimy na ok. 4-5 centymetrowe części.
    Każdą część lekko spłaszczamy dłonią.
    Bułki przekładamy na blaszki z papierem do pieczenia.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
    Po 20 minutach bułki pieczemy w 180 C przez około 15 minut.
    Polewa.
    W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i sok z cytryny, studzimy.
    Polewą smarujemy ciepłe ale nie gorące bułki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 13 lutego Elu gratuluję zasłużonego Przepisu Dnia !. Bułeczki jak malowane.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 12 lutego pierwszy raz się spotykam, świetny pomysł :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 lutego Super słodkości :) Podobne robimy z "francuza", ale te, to wyższa szkoła jazdy, bo ciasto trzeba zrobić ;) Skoro dla początkujących, to zabieram przepis i lecę hehe, pychotka :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń