Do góry

Dodatki Przepis na:

Papryczki typu chilli

Papryczki typu chilli

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 243

Dodano:

Odsłon: 1078

Używamy je dość często. Ale wbrew "kucharczykom" telewizyjnym - nic nie wyrzucamy. Wszystko można użyć - w odpowiedniej ilości.

Składniki

  • Papryczki typu chilli - czyli ostre - według uznania.
  • sznurek
  • spodeczek
  • szczelny słoiczek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W wielu przepisach kulinarnych (szczególnie tych telewizyjnych np. typu Master Chef itp.) polecają wyrzucać pestki z papryczek jako za ostre.
    Ja ich nie WYRZUCAM !
    Jeżeli potrzebuję łagodniejszą wersję potrawy (np. dla wnuków) to usuwam pestki ale ich nie wyrzucam - suszę.
    Normalnie używam tylko kawałka papryczki - tyle, ile mi potrzeba. Razem z pestkami. Taką częściowo użytą można przechowywać przez kilka dni w lodówce (luzem, bez woreczka lub innego pojemnika).

  2. Jeżeli nie mam zamiaru użyć w najbliższych dniach - suszę.
    Pestki suszę na spodeczku mieszając je raz dziennie (aby się napowietrzyły i nie spleśniały).

  3. Tak wysuszone pestki i papryczki przechowuję w szczelnym słoiczku.
    Stosuję do wszystkiego dodawane w kawałku (papryczka) lub zmielone (papryczka, pestki).
    Suszona jest ostrzejsza po ugotowaniu - dodawać ostrożnie.

    PAMIĘTAJ!!!

    Po obróbce papryczek należy DOKŁADNIE umyć ręce i wszystkie narzędzia. Inaczej możemy zatrzeć oczy - nie polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń