Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 749 Ocena: 14395

Dodano:

Odsłon: 10189

Danie z kuchni węgierskiej. Ja miałem czerwone papryki, można użyć również innych..

Składniki

  • 8 strąków papryki
  • 100 g ryżu
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego, niezbyt tłustego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • natka pietruszki
  • Zasmażka : 1,5 łyżki smalcu
  • 2 płaskie łyżki mąki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przecier rozprowadziłem wodą, doprawiłem solą i cukrem, włożyłem całą cebulę. Dodałem pokrojoną natkę pietruszki, zagotowałem.
    Paprykę umyłem, odciąłem spody, oczyściłem z nasion i białych części.
    Przygotowałem farsz: podgotowałem ryż w osolonej wodzie, dodałem mięso, zmiksowaną cebulę (wyjętą z sosu) i jajko. Doprawiłem solą i pieprzem. Farszem napełniłem papryki, pozostawiając trochę wolnego miejsca, ponieważ w czasie gotowania ryż napęcznieje.
    Papryki włożyłem do sosu, gotowałem do miękkości. Zasmażyłem mąkę na smalcu (można pominąć), połączyłem z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania nie mieszałem, tylko lekko potrząsałem garnkiem. Aby skrócić czas przygotowania dania, można papryki zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń