Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Papryka faszerowana"

Składniki

  • 300 g zmielonej łopatki wieprzowej
  • 5 różnokolorowych papryk
  • 1 woreczek ryżu
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g sera mozzarella
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mieszamy z wcześniej ugotowanym ryżem, drobno pokrojoną i podsmażoną na oleju cebulą i pokrojonymi, podsmażonymi pieczarkami.

  2. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy jednolitą masę.

  3. Papryki myjemy, odcinamy wierzchy, nasionka usuwamy, wnętrza napełniamy mięsem, lekko dociskając, by wypełnić strąki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i przykrywamy odciętymi wierzchami posmarowanymi np. oliwą.

  4. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170oC. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy wierzchy, mięso nakrywamy kawałkami mozzarelli, papryki dopiekamy.

  5. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 3,30 zł

  6. Wartość odżywcza jednej porcji 386 kcal Białko 19g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 45 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń