Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana tuńczykiem i kaszą kuskus, zapiekana z serem truflowym

Papryka faszerowana tuńczykiem i kaszą kuskus, zapiekana z serem truflowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 713 Ocena: 44903

Dodano:

Odsłon: 2241

O tej porze roku wszyscy chętnie sięgamy po świeże warzywa i owoce. W mojej kuchni postawiłam dzisiaj na paprykę, która świetnie się sprawdza jeśli chodzio o warzywa faszerowane... a na takie właśnie mieliśmy ochotę. Podałam ją z moją ulubioną kaszą kuskus i tuńczykiem, oraz sosem limonkowym i świeżym szczypiorkiem. Połączenie idealne... gorąco polecam Wam ten przepis.

Składniki

  • papryka czerwona świeża (duża) 2 sztuki
  • tuńczyk w sosie własnym 1 puszka (185g)
  • ser żółty typu mozzarella 50 g
  • ser truflowy 70 g
  • kasza kuskus 200g
  • woda 200 ml
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sos limonkowy: jogurt grecki 1sztuka (220g), limonka 1 sztuka, sól, pieprz cytrynowy
  • dodatkowo: szczypiorek 1/2 pęczka
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Paprykę myjemy, kroimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne.
    Kuskus mieszamy z odrobiną soli. Wodę doprowadzamy do wrzenia, zalewamy nią kaszę, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.

  2. Teraz przygotowujemy sos: Limonkę szorujemy pod bieżącą wodą, wycieramy do sucha. Skórkę z połowy limonki ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, mieszamy z jogurtem. Sos doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.

    Wystudzoną kaszę kuskus mieszamy z osączonym z zalewy tuńczykiem, utartym na tarce serem truflowym, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem.
    Farszem napełniamy połówki papryki, które następnie układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym.
    Paprykę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po 20 minutach pieczenia paprykę wyjmujemy i wierzch każdej połówki posypujemy tartym serem żółtym, po czym ponownie wkładamy całość do piekarnika i zapiekamy 10 minut.

    Gorącą paprykę podajemy z sosem, posypaną posiekanym szczypiorkiem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń