Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana z kuskusem

Przepis dnia 2011-11-18
Papryka faszerowana z kuskusem

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 398

Dodano:

Odsłon: 10419

Sezon na paprykę, ciekawy pomysł na obiad.

Składniki

  • papryka czerwona lub żółta, 7-10 sztuk
  • bakłażan, 1 sztuka
  • cebula biała, 1 sztuka
  • papryczki chili, 2 sztuki
  • czosnek, 2 ząbki
  • pomidory z puszki, 1
  • kukurydza, 0,5 puszki
  • sól, pieprz, do smaku
  • przyparwa do kurczaka, do smaku
  • papryka słodka mielona, do smaku
  • marchewka, 1 sztuka
  • FETA, 1 kostka
  • filet z kurczaka, 1
  • oliwa
  • łyżka śmietany, łyżka koncentratu pomidorowego, 1
  • kuskus, 0,5 szklanki
  • kostka bulionowa, 1
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy z kostki bulion i zalewamy tym kuskus, odstawiamy, fileta kroimy na drobno i smażymy przyprawiając. Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy by był miękki. Paprykę sparzamy, wykrawamy środek i zostawiamy "przykrywkę". Cebulę kroimy na drobno, marchewkę ścieramy na tarce. Kawałki kurczaka, mieszamy z cebulą, marchewką, ugotowanym bakłażanem, kukurydzą i kuskusem i dusimy na małym ogniu, dodając pomidory (miażdżymy ja na papkę) i doprawiamy według swojego uznania. Wrzucamy posiekaną papryczkę chili, starty czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę, śmietanę, koncentrat całość dusimy. Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym do każdej wrzucamy kostkę fety i nakładamy przygotowany farsz, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 15min na 150st. Gotowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń