Do góry

Przetwory Przepis na:

Papryka marynowana

Papryka marynowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 16185

Dodano:

Odsłon: 24546

Mój mąż, ze wszystkich marynat, najbardziej lubi paprykę. A papryka marynowana w zalewie miodowej jest po prostu przepyszna – nie za kwaśna i nie za słodka. Do tego lekko chrupiąca.

Składniki

  • 3 kg papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa)
  • 3 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • 3 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 szklanki octu
  • Do słoiczków: 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka oliwy z oliwe
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie papryki dobrze myję i usuwam ze środka gniazda nasienne. Kroję albo w kostkę, albo w słupki takiej wysokości, aby pionowo pasowały do słoika.

  2. Do wyparzonych słoików wkładam wszystkie składniki podane wyżej i następnie układam dosyć ciasno paprykę.

  3. Składniki zalewy mieszam i zagotowuję w garnku. Zalewam paprykę w słoiczkach, dobrze zakręcam. Pasteryzuję około 10 minut. Odstawiam słoiki do góry nogami do wystygnięcia.

  4. Teraz tylko poczekać minimum 2 tygodnie i będzie można jeść :)

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 05 sierpnia 2014 Właśnie szukałam takiego przepisu :)))do szybkiej realizacji :)) Rozumiem,że z tej porcji wyszło tyle słoików co na zdjęciu ? Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń