Do góry

Przetwory Przepis na:

Papryka marynowana z czosnkiem

Papryka marynowana z czosnkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 453 Ocena: 2880

Dodano:

Odsłon: 1562

Papryka marynowana z dodatkiem czosnku zyskuje bardziej wyrazisty smak.

Składniki

  • papryka czerwona 3 kg
  • zalewa:
  • ocet 10% 0,5 szklanki
  • cukier 1 łyżka kopiasta
  • sól 1 łyżka
  • olej roślinny 1 łyżka
  • woda 4 szklanki
  • do każdego słoika:
  • ziele angielskie 2-3 ziarna
  • liść laurowy 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na dno każdego słoika wkładamy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i nasiona a następnie kroimy w paski /w zależności od wielkości słoików paprykę możemy kroić na ćwiartki lub ósemki/. Paprykę układamy dość ciasno w przygotowanych słoikach.
    Składniki na zalewę /wodę, ocet, cukier, sól i olej/ doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 min. Gorącą zalewą napełniamy słoiki z papryką, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń