Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka nadziewana

Papryka nadziewana

Autor:

Przepisów i artykułów: 438 Ocena: 6305

Dodano:

Odsłon: 547

W okresie postu proponuję bardzo smaczną i pożywną paprykę pieczoną z kuskusem, oliwkami i suszonymi pomidorami. Czarny sezam i pestki słonecznika zapewniają chrupkość i składniki odżywcze.

Składniki

  • papryka czerwona 2 sztuki ( po 300 g)
  • kuskus ( 120 g )
  • czarny sezam ( 4 łyżeczki )
  • zielone oliwki 16 sztuk
  • suszone pomidory ( 70 g ) ok. 8 sztuk
  • pestki słonecznika 4 łyżeczki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • olej z suszonych pomidorów ok. 1 łyżka
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kuskus zalewamy wrzącą wodą ok. 1 cm nad poziom kaszy.
    Przykrywamy odstawiamy na 5 minut. Potem kaszę rozbijamy widelcem, dosypujemy 2 czubate łyżeczki czarnego sezamu i dokładnie mieszamy.

  2. Papryki myjemy, osuszamy, ścinamy wierzch i usuwamy błonę i pestki, następnie całe smarujemy oliwą.
    Strąki napełniamy pierwszą warstwą kuskusu, delikatnie oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy połówkami oliwek, delikatnie dociskamy.
    Wykładamy następną warstwę kuskusu, przykrywamy pomidorkami pokrojonymi w paski i posypujemy pastami słonecznika.
    Znowu lekko dociskamy i nakładamy trzecią, ostatnią warstwę kuskusu którą polewamy olejem z pomidorów.
    Wierzch posypujemy czarnym sezamem.
    Papryki owijamy papierem do pieczenia, przewiązujemy wilgotnym sznureczkiem w połowie papryki i tak przygotowane przekładamy na blaszkę razem z kapeluszami papryki.
    Pieczemy w 180 C ok. 30 minut, kapelusze wyjmujemy po 20 minutach.


  3. Papryki możemy podawać owinięte w papier którym się piekły.
    Jest to też element dekoracyjny.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń