Do góry

Dania główne Przepis na:

Paprykarz cielęcy

Paprykarz cielęcy

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4431

Dodano:

Odsłon: 55

Wypróbowany przepis na "Paprykarz cielęcy"

Składniki

  • 800 g łopatki cielęcej
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki mąki gładkiej
  • 1 czerwona i 1 żółta papryka
  • 80 g pomidorków cherry
  • gałązka pietruszki do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój drobno w piórka lub grubo posiekaj. Mięso umyj, osusz, dokładnie oczyść i pokrój w dość dużą kostkę. Rozgrzej w rondelku olej, wrzuć cebulę i podsmaż na lekko złoty kolor. Następnie dodaj mięso i smaż jeszcze przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  2. Pod koniec smażenia wsyp do rondelka mieloną paprykę, wymieszaj i zalej 500 ml wody. Osól do smaku, posyp pieprzem i duś przez 40 minut. Mąkę wymieszaj w małej ilości zimnej wody. Dodaj łyżkę wytworzonego sosu z duszonego mięsa, wymieszaj i wlej do cielęciny. Krótko podgotuj. Następnie dodaj kwaśną śmietanę i wymieszaj.

  3. Paprykę umyj pod bieżącą wodą i osusz. Przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne i jeszcze raz opłucz. Miąższ pokrój w cienkie paseczki. Pomidory sparz wrzątkiem i po minucie przelej zimną wodą. Zdejmij skórki. Miąższ pokrój w ćwiartki.

  4. Paprykę i pomidory dodaj do sosu mięsnego i duś razem jeszcze przez 20 minut.

  5. Gałązkę pietruszki opłucz, osusz i oderwij kilka listków. Udekoruj gotowy paprykarz. Danie najlepiej smakuje podane z kluseczkami typu gnocchi.

  6. Czas: 80 min | Poziom: średni | 4 porcje 380 kcal/porcja.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń