Do góry

Śniadania Przepis na:

Parówki w cieście drożdżowym

Parówki w cieście drożdżowym

Autor: kasia-p

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 3085

Dodano: 16.11.2017

Odsłon: 566

Zamiast parówek można użyć różne cienkie kiełbaski.

Składniki

  • parówki z szynki 20 szt
  • mąka 50 dag
  • drożdże 50 g
  • jajka 2 szt + białko do smarowania
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • sezam albo mak do obsypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pokruszone drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 min.

  2. Do reszty mąki dodać sól i jajka. Wlać rozczyn drożdżowy. Dobrze wyrobić ciasto.

  3. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Pociąć paski o szerokości ok.2cm. Zawijać parówki dookoła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lekko wysmarowanym olejem.
    Ciasto posmarować białkiem i obsypać sezamem, albo makiem.
    Piec ok.20 min w temp.180 st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 19 listopada Wspaniałe! :) Wyglądają bardzo smakowicie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 listopada Robimy prawie to samo, tylko zamiast parówek są frankfurterki.
Tak, czy inaczej, szybka i smaczna przekąska :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 16 listopada Pyszne Kasiu,ślinka mi cieknie...mniammm...:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń