Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Parówkowe leczo"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 77
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 192
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 86
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 77
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 77
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 192
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 86
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 77
Składniki
Suchą fasolę jaś przebierz, opłucz na sicie i zalej wrzątkiem tak, by pozostała przykryta. Pozostaw do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wodę, w której moczyła się fasola, wylej. Ziarna przełóż do garnka. Zalej świeżą wodą. Gotuj na średnim ogniu do miękkości, bez soli, około 60 minut.
W tym czasie parówki obierz z osłonek, pokrój w plasterki. Wędzony boczek pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w talarki lub kostkę. Umyte papryki przekrój na pół, usuń nasiona, miąższ posiekaj.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć boczek, parówki, cebulę i paprykę. Smaż kilka minut. Przesmażone zalej 3 szklankami wody, w której gotowała się fasola.
Fasolkę szparagową opłucz. Odetnij końcówki, usuń ewentualne włókna. Większe strąki przekrój na połówki. Wrzuć do garnka z pozostałymi składnikami i gotuj 15 minut.
Po tym czasie dodaj fasolę typu jaś oraz osączoną z zalewy i przepłukaną na sicie czerwoną fasolę. Gotuj jeszcze 5 minut. Gotowe danie dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.Źródło: Świat kobiety