Do góry

Desery Przepis na:

Pascha waniliowa

Pascha waniliowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 936

Dodano:

Odsłon: 4455

Ta pascha smakuje trochę jak sernik na zimno. Masa serowa jest dość zbita, w sam raz słodka, z nutą wanilii, upitymi rumem rodzinkami i prażonymi płatkami migdałów. Nie mogłam się od niej oderwać i cały czas dokrajałam po kawałeczku... i nawet nie zastanawiałam się, że ma bardzo dużo kalorii:)

Składniki

  • 500g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 100g masła
  • 3 duże żółtka
  • 120g cukru
  • 120ml śmietanki 30%
  • laska wanilii
  • 100g rodzynków
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 50ml rumu
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Rodzynki zalać rumem, odstawić na godzinę. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
    Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż na pół, wyskrobać nasionka, dodać je do śmietanki. Śmietankę podgrzać. Naczynie z żółtkami umieścić w kąpieli wodnej. Do masy jajecznej wlać gorąca śmietankę, ciągle ubijać, aż powstanie gęsty budyń. Budyń przestudzić.
    Twaróg zmielić 2-krotnie. Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając, dodawać po łyżce twarogu i budyniu jajecznego.
    Rodzynki osączyć z rumu, razem z płatkami migdałowymi dodać do masy serowej, wymieszać.
    Glinianą doniczkę lub foremkę z dziurką wyłożyć kilkakrotnie złożoną gazą. Na gazę wyłożyć masę serową, przykryć z wierzchu gazą, postawić talerzyk i obciążyć czymś (użyłam moździerza).
    Formę wstawić do naczynia, żeby przez dziurkę mógł skapywać płyn. Umieścić w lodówce na 12 godzin.
    Paschę delikatnie wyjąc razem z gazą z formy, ustawić na talerzu, gazę zdjąć, paschę udekorować wg uznania. Ja udekorowałam kwiatkami z płatków migdałowych i białej czekolady.
    Paschę przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń