Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasta curry - żółta

Pasta curry - żółta

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19410

Dodano:

Odsłon: 1447

Curry to jedna z moich ulubionych przypraw. Wyśmienicie pasuje do mięs i sosów. Można też dodać ją do ryżu, gulaszu, zupy, szpinaku, a nawet ryb. Generalnie, curry to mieszanka przypraw. Znajdziemy w niej kurkumę, imbir, pieprz, kolendrę, kmin rzymski, gorczycę, chilli, sól, a czasami nawet cynamon. Ponieważ w składzie figuruje wyżej wymieniona kurkuma, curry ma żółty kolor i trzeba uważać, bo może farbować. Ja postanowiłam zrobić swoją własną pastę curry, którą potem będę mogła dodawać do różnych potraw.

Składniki

  • 1 łyżeczka ziaren kuminu i nasion kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 3 suszone, czerwone papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 4 szalotki pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1/4 szkl. posiekanej trawy cytrynowej
  • 1 cm świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżeczka skórki startej z limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzej rondelek. Na suchym dnie upraż kumin i nasiona kolendry ( 3-4 min.) przełóż do miseczki. To samo zrób z pieprzem. Do drugiej miseczki podpraż papryczki, czosnek
    i szalotki tak aby nie sczerniały. Za pomocą moździerza ucieraj nasiona, a potem blenduję
    z pozostałymi składnikami na gładką masę.
    Pastę curry wkładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce nawet do 3 miesięcy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

justa_kitchen 29 lipca 2014 domowa curry - rewelacja! ale dla mnie istnieje tylko zielona. kocham na ostro :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń