Do góry

Przetwory Przepis na:

Pasta rosołowa do zup i sosów.

Pasta rosołowa do zup i sosów.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1341 Ocena: 16364

Dodano:

Odsłon: 10656

Pasta warzywna, przeze mnie nazwana domową pastą rosołową, jest doskonała jako dodatek do zup, sosów, do tych potraw do których dodawaliśmy kupne kostki rosołowe. Tą którą przedstawiam jest swojskiej, domowej produkcji, bez konserwantów, składającej się z naci lubczyku, selera, pietruszki i kilku warzyw oraz ośmiu rodzajów przypraw. Polecam, jest bardzo łatwa w przygotowaniu i przydatna w kuchni.

Składniki

  • lubczyk 5 dużych pęczków
  • por 1 szt.
  • seler z nacią 2 szt.
  • marchew 0,5 kg.
  • pęczek duży pietruszki z korzeniem
  • 2 duże korzenie pietruszki
  • 2 cebule
  • kawałeczek imbiru
  • 1 duży pęczek kopru
  • roztopiony łój z drobiu 100 ml.
  • Przyprawy:
  • kurkuma 30 gram
  • curry 30 gram
  • 100 gram soli himalajskiej
  • 2 łyżki majeranku
  • mielony liść laurowy 1 łyżeczka
  • mielone ziele angielskie 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany czubata łyżka
  • zioła prowansalskie 30 gram
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie natki i obrane korzenie myjemy i razem z łodygami mielimy maszynką do mięsa.

  2. Wlewamy 100 ml. roztopionego łoju z drobiu, wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.

  3. Pomieszaną masą napełniamy słoiczki 100 - 200 ml. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania. Otwarty słoik trzymamy w lodówce.

  4. Jedna czubata łyżka pasty równa jest jednej kostce rosołowej kupionej w sklepie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 05 lipca Czy ten "łój" drobiowy można zastąpić stopionym
masłem, ewentualnie oliwą? Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 26 czerwca zrobiłam w zeszłym roku i jest rewelacyjna :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drNowak 26 czerwca Fajne. Ja suszę włoszczyznę i robię pastę z lubczyka, ale taką przyprawę muszę zrobić:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń