Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 172

Dodano:

Odsłon: 3840

Klasyka do której często wracam, świetna pasta do świeżego pieczywa. Od jakiegoś czasu wzbogacam ją składnikiem, który robi różnicę w smaku, a mianowicie odrobiną chrzanu tartego ze słoiczka. Makrelę można śmiało zastąpić dowolną rybą wędzoną, smażoną (bez panierki) lub grillowaną.

Składniki

  • makrela wędzona ok. 400 g
  • ser żółty - kostka ok.100 g
  • jajka ugotowane na twardo 4 szt.
  • cebula średniej wielkości 1 szt.
  • majonez 2-3 łyżki
  • chrzan tarty ze słoiczka ok. pół łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy jajka na twardo.
    W między czasie oddzielamy mięso ryby od ości.
    Sparzoną wrzątkiem cebulę (pozwoli to nam pozbyć się goryczy) kroimy w drobną kostkę.
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Ugotowane, przestudzone i obrane jajka kroimy w kostkę.

  2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i chrzan.
    Rodzaj majonezu oraz sera pozostawiam Waszemu wyborowi, niech każdy doda to, co lubi.
    I gotowe, smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń