Do góry

Dania główne Przepis na:

paszteciki z pieczarkami i kapustą

paszteciki z pieczarkami i kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1770

Dodano:

Odsłon: 11407

Pyszne paszteciki wegetariańskie z kapusta kiszoną i pieczarkami. Smaczne i tanie danie obiadowe, które można podać z barszczem czerwonym.

Składniki

  • składniki na farsz: 400 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 150 g suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki kminku sól i pieprz do smaku
  • składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej typ 650 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli
  • ponadto: 1 roztrzepane białko
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie przez 20 minut, odcedzamy. Obrane pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy, dodajemy do grzybów. Cebulkę szklimy na zloty kolor dodajemy do grzybów. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy przez 30 minut. Kapustę odcedzamy, dodajemy do grzybów, mieszamy i mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.

  2. Drożdże zalewamy ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, dodajemy cukier, rozcieramy. Następnie sypiemy ok 100 g maki i mieszamy, tak aby powstał rozczyn o konsystencji śmietany. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie do rozczynu dodajemy resztę składników i ugniatamy ciasto. Odstawiamy znowu do wyrośnięcia na 20-30 minut. Tak przygotowane ciasto wałkujemy na placki, wycinamy prostokąty o szerokości ok. 10 cm, nakładamy podłużnie farsz, zostawiając od brzegu trochę miejsca i zawijamy rulon, brzegi ze sobą mocno sklejamy. Wycinamy małe paszteciki, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z piekarnika. Postępujemy tak z każdym plackiem. Paszteciki smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Paszteciki pieczemy w nagranym piekarniku w temp. 180 st. C przez 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń