Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z kapusty

Pasztet z kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 1853 Ocena: 42647

Dodano:

Odsłon: 2702

Bardzo smaczne danie nie tylko da wegetarian. Przepis zaczerpnęliśmy z bloga Edwarda, tutaj znanego jako Christopher. Warto wspominać bliskich sercu.

Składniki

  • 1,5 kg kapusty włoskiej
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyszczamy, zewnętrzne (4-5 liści) sparzamy w osolonym wrzątku. Wykładamy foremkę (keksówkę, większą).

    Resztę kapusty kroimy (wraz z głąbem), przekładamy do garnka, dodajemy miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz. Wlewamy śmietanę i mleko. Dusimy do miękkości kapusty, płyn odparowujemy. Studzimy i mielimy na ulubioną strukturę. Dodajemy jaja, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Farsz wykładamy do formy, uprzednio wyłożonej liśćmi. Zapiekamy w kąpieli wodnej, 45-50 min w 150°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń