Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet z królika i łopatki

Pasztet z królika i łopatki

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 439

Dodano:

Odsłon: 467

Domowe wyroby to w tych czasach najlepsze rozwiązanie. W sklepach jest bardzo duży wybór różnych wędlin czy pasztetów. Niestety czytając skład tych wyrobów na etykietach włosy stają dęba. Domowy pasztet idealnie zastąpi te sklepowe a są o wiele zdrowsze i smaczniejsze.

Składniki

  • 1 królik ( 1,5 kg ) + wątróbka z królika
  • 500 g tłustej łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 bułki ( po 100 g )
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • 2 łyżki smalcu
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • cząber
  • dodatkowo :
  • 2 łyżki bułki tartej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Królika podzielić na porcje.
    Smalec roztopić w garnku.
    Do garnka włożyć kawałki królika i podsmażyć.
    Potem dodać łopatkę i cebulę i też podsmażyć, pod koniec dodać ząbki czosnku.
    Gdy mięso się podsmaży wlać do garnka wodę, dodać trochę soli i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa, na chwilę przed końcem duszenia dodać wątróbkę.
    Gdy będzie miękkie wyjąć je z garnka razem z cebulą, czosnkiem i wątróbką, przestudzić i obrać królika z kości.

  2. W wywarze z duszenia mięsa namoczyć bułki.
    Wszystkie mięsa i cebule z czosnkiem zmielić na najdrobniejszym sitku.
    Potem dodać jajka i pozostałe przyprawy i wymieszać masę na pasztet, którą następnie rozdzielić do foremek.
    Wierzch posypać bułką tartą i wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pasztet 45 minut.
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić pasztety.
    Przechowywać w lodówce.
    Pasztet można zamrozić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń