Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z marynowanych piersi kaczki

Pasztet z marynowanych piersi kaczki

Autor: Na_zywo

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14896

Dodano: 01.05.2009

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Pasztet z marynowanych piersi kaczki"

Składniki

  • 40 dag filetów z kaczki
  • 50 dag wątróbki drobiowej (najlepiej kaczej)
  • 20 dag słoniny
  • 3 jajka
  • 30 dag masła
  • sól
  • pieprz Marynata: 1/2 szklanki porto
  • kieliszek winiaku
  • starta skórka
  • sok z pomarańczy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie marynaty dokładnie wymieszaj. Mięso kacze opłucz i osusz. Wątróbkę oczyść z błon i razem z filetami włóż do salaterki i zalej marynatą. Wymieszaj, przykryj i odstaw na noc do lodówki.

  2. Stop masło i odstaw do wystudzenia. Słoninę włóż na 2 godziny do zamrażarki. Następnie pokrój w cieniutkie plasterki. Mięso i wątróbki, razem z marynatą zmiksuj na gładką, jednolitą masę. W trakcie miksowania wbijaj po 1 jajku i stopniowo wlewaj stopione masło. Dopraw solą i pieprzem. Formę wysmaruj tłuszczem. Następnie wyłóż folią spożywczą (patrz poniżej).

  3. Gotowy pasztet podawaj z dwoma sosami: cumberland (czerwona porzeczka i chrzan) i sosem z grejpfruta zmiksowanego z malinami.

  4. kroki do... upieczenia pasztetu

  5. W formie wyłożonej folią do pieczenia ułóż cienkie plasterki słoniny. Najpierw wyłóż spód, a następnie boki, pozostawiając 1/3 plastra na zewnątrz.

  6. Blachę wyłóż wcześniej przygotowaną masą mięsną (patrz powyżej). Dokładnie ją rozprowadź i przykryj wystającymi plasterkami słoniny.

  7. Formę z pasztetem wstaw do większej formy z wrzą cą wodą (powinna ona sięgać 3/4 wysokości zanurzonej brytfanki). Włóż do piekarnika i piecz około 50 minut.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń