Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z suszonymi grzybami

Pasztet z suszonymi grzybami

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2233

Dodano: 12.12.2017

Odsłon: 983

Pasztet z trzech rodzajów mięs z dodatkiem suszonych grzybów. Święta już niedługo, a ten pasztet świetnie będzie się prezentował na Bożonarodzeniowym stole ;)

Składniki

  • około 2 kg królika
  • około 500 g ćwiartek z kurczaka
  • około 700 g surowego boczku wieprzowego
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża czerstwa bułka
  • 3-4 marchewki (około 350 g)
  • 2 korzenie pietruszki (około 150 g)
  • połowa średniego korzenia selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • pół szklanki suszonych grzybów
  • 1 łyżka majeranku
  • słodka i ostra papryka do smaku
  • Pieprz
  • Sól
  • Przyprawy:
  • 5-6 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • gałązka lubczyku (może być też łyżka suszonego)
  • pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Dodatkowo: smalec do wysmarowania formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej, wieczorem suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.

  2. Warzywa obieramy, a królika, boczek i kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. W bardzo dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, lubczyk, natkę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i solimy. Mięso gotujemy do miękkości, co najmniej godzinę. Miękkie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone oddzielamy od kości.

  3. Namoczone grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły około 15 minut. Następnie odcedzamy je i kroimy na mniejsze kawałki.

  4. Wątróbkę oczyszczamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony około 10 minut.

  5. Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu.

  6. Za pomocą maszynki do mielenia mięsa mielimy: wątróbkę (dwa razy), mięso, warzywa, czosnek i bułkę. Do powstałej masy dodajemy pokrojone grzyby, jajka, majeranek, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą.

  7. Foremki dokładnie smarujemy smalcem i nakładamy pasztet.

    Pieczemy w 180°C przez około godzinę. Gotowy powinien delikatnie odchodzić od brzegów.

    Smacznego ;)

  8. P. S.
    Ja gotowałam mięso w dwóch garnkach, bo nie posiadam tak dużego XD Mięso podzieliłam na pół: w jednym garnku dotowałam królika, a w drugim resztę. Warzywa i przyprawy rozdzieliłam mniej więcej po równo do każdego z nich. Z tych składników przygotowałam dwie formy pasztetu. Ich wymiary to 30 cm x 8 cm x 6 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 grudnia 2017 Mam przekonanie graniczące wręcz z pewnością, że u nas taki nie doczekałby do świąt xD
A co potem, Ty mi powiedz? ;)
SUPER :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń