Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet ziemniaczany z orzechami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj. Włóż do garnka z posoloną wodą. Gotuj pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie mocno rozgrzej patelnie. Wrzuć orzechy i zrumień je. Od razu zdejmij z patelni, przestudź. Połowę orzechów zmiel, resztę posiekaj.
Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Miękkie ziemniaki odcedź, osącz, od razu przeciśnij przez praskę. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odstaw, aby spęczniała.
Śmietanę ubij na sztywno. Masę ziemniaczaną utrzyj z twarogiem, mielonymi orzechami oraz masłem. przypraw do smaku solą i pieprzem.
Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Ostrożnie wymieszaj ze śmietaną i połącz z masą ziemniaczaną. Kiedy masa zacznie tężeć, dodaj posiekany szczypiorek.
Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsyp posiekane orzechy. Nałóż masę z ziemniaków. Wstaw do lodówki co najmniej na 2 godziny. Por rozetnij, opłucz, podziel na pojedyncze liście. Polej je wrzątkiem, osusz. Gotowy pasztet pokrój w plasterki. Obwiąż je listkami pora.Źródło: Naj