Do góry

Desery Przepis na:

Pavlova z mascarpone i owocami

Pavlova z mascarpone i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 5074

Dodano:

Odsłon: 4379

Pyszna beza z delikatnym kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dowolnymi owocami w moim wydaniu są to maliny, borówki i porzeczki. Naprawdę prosta w przygotowaniu a zachwyca jak zawsze swoim smakiem.

Składniki

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka bezglutenowej mąki kukurydzianej (bądź skrobi ziemniaczanej)
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • owoce do ozdobienia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W misce ubijamy białka w temperaturze pokojowej. Kiedy zaczynają się pienić dodajemy stopniowo po łyżce cukru oraz szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach do momentu aż masa będzie sztywna, lśniąca i gładka bez wyczuwalnego cukru na samym końcu dodając mąkę. Następnie na blaszce kładziemy papier do pieczenia i odrysowujemy okrąg o średnicy 22-24 cm. Nakładamy bezę na równą wysokość tworząc koło. Na środku robimy zagłębienie to będzie nasze miejsce na krem a następnie łyżką od spodu do góry tworzymy wzniesienia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni. Suszymy w nim bezę przez 2h.

  2. Ja osobiście zostawiam bezę do wystudzenia a następnego dnia przygotowuje krem. W misce ubijam śmietankę 36% kiedy zaczynają powstawać wzory na śmietance dodaje mascarpone oraz cukier puder. Krótko ubijam aby otrzymać konsystencje kremu. Krem przekładamy na bezę na wierzchu układamy owoce i całość wstawiamy na 2h do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń