Do góry

Desery Przepis na:

pawi ogon

pawi ogon

Autor: kaska333

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 338

Dodano: 19.04.2010

Odsłon: 30468

super ciasto, ktore po dobowym lezakowaniu rozplywa sie w ustach

Składniki

  • 6 jajek + 1 żółtko, 6 lyzek cukru
  • 3/4 szkl c. pudru, 6 łyżek mąki + 3 szklanki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 szkl śmietany
  • 2 k margaryny, 15 dkg. orzechow mielonych
  • powidla, 2 budynie
  • 2 galaretki zielone, 1/2 l mleka
  • polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z 5 jajek, 6 łyżek mąki, cukru 1 łyżki proszku upiec biszkopt, z reszty maki 1 k margaryny 1 jajka, żółtka, cukru pudru, śmietany i proszku zagniesc ciasto kruche, schlodzic w lodowce, podzielic na 4 czesci, z 1 czesci upiec polacek w takiej samej formie jak biszkopt, z pozostałych 3 rozwalkowac na prostokąt kazdy osobno posmarowac powidlem i posypac orzechami, zwinac w rolade i upiec na złoty kolor w 200st przez 20-30 min.,

  2. ugotowac budynie na mleku, schlodzic i utrzec z margaryna, galaretki przygotowac wg. przepisu na opakowaniu,

  3. na cienki placek kruchy nalozyc czesc kremu, na kremie polozyc rolady w odstepach pomiedzy nie wlożyc tężejaca galaretke, schlodzic w lodowce reszte kremu rozsmarowac na galaretce i roladach i przykryc biszkoptem, polac polewa, najlepiej ciasto pozostawic w lodowce na noc lub na 24h bo rolady w srodku sa dosyc twarde trzeba poczekac az odwilgan wtedy ciasto jest super.... smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

disgust 22 kwietnia 2012 woooow........ jakie cudne ! muszę je zrobić !!! :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewakarpinska26 28 czerwca 2010 wczoraj robiłam to ciasto jest bardzo dobre i ślicznie wygląda.dziękuje za przepis!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 23 kwietnia 2010 Zrobiłam to ciasto, ale ze swoimi zmianami. Mimo małej wpadki z proszkiem do pieczenia (dałam dwie łyżki do ciasta kruchego), ciasto wyszło dobre, chociaż nie specjalnie urzekające jak dla mnie. Ciasto kruche podzieliłam na 3 części. Zamiast orzechów i powideł dałam konfiturę wiśniową i pokruszoną chałwę. Galaretka wiśniowa wystarczyła mi jedna, zamiast kruchego spodu przekroiłam biszkopt na dwie części, dając jedną na dół a drugą na wierzch. Jeśli chodzi o masę to proponuję na 2 budynie dać 3/4l mleka i dwie kostki masła. Ponieważ ciasta nie jadły dzieci to pozwoliłam sobie dodać do kremu troszkę spirytusu. Niestety nie ma możliwości dodania zdjęcia, ale zapewniam,że ciasto wyszło okazale :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 20 kwietnia 2010 Wow, robi wrażenie! Nie zrobię takiego, bo dla mnie jest zbyt pracochłonne, ale z chęcią bym posmakowała!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 19 kwietnia 2010 Gratuluje! Ciasto wygląda pięknie i ma piękną nazwę. Warte wypróbowania , mimo że czaso i pracochłonne. 5

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 19 kwietnia 2010 Bardzo ładnie wygląda, do ulubionych :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pusieczek2 19 kwietnia 2010 trochę z nim pracy,ale na pewno jest tego wart,już dodałam do ulubionych, 5

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń