Do góry

Dania główne Przepis na:

pełnoziarnista pizza gyros

pełnoziarnista pizza gyros

Autor: tasty-and-fit

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 1048

Dodano: 12.08.2017

Odsłon: 1408

Pizza gyros, na pełnoziarnistym spodzie, z kawałkami soczystego, dobrze doprawionego kurczaka i mnóstwem mozzarelli. Prosta, szybka do przygotowania a do tego przepyszna!

Składniki

  • ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (można użyć zwykłą pszenną)
  • pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1,5 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • mięso:
  • 250 g piersi kurczaka lub indyka
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy
  • pół dużej cebuli
  • sos śmietanowy:
  • 1/2 kubka gęstej kwaśnej śmietany (ok. 100 g)
  • 1/2 łyżeczki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • dodatkowo 1 kulka mozzarelli
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zrobienia zaczynu: do miski dajemy pokruszone drożdże, cukier oraz wodę. Odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do podrośnięcia na ok. 45 min.

  2. W czasie gdy ciasto rośnie myjemy i osuszamy mięso. Kroimy na paski i doprawiamy przyprawą. Cebulę kroimy w piórka. Kurczaka lub indyka podsmażamy na patelni, gdy straci już surowość to dodajemy cebulkę. Całość podsmażamy jeszcze chwilę aż cebula się zeszkli i odstawiamy.

  3. W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, olej oregano, sól i pieprz.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę. Smarujemy sosem śmietanowym. Na sos układamy podsmażonego kurczaka z cebulą.
    Piekarnik nastawiamy na 200 st. Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 min. Po tym czasie pizzę wyciągamy i posypujemy startą lub pokrojoną mozzarellą i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 5-10 minut, aż ser się ładnie zapiecze. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń