Do góry

Dania główne Przepis na:

pełnoziarnista tarta z kalafiorem, kurczakiem i puree

pełnoziarnista tarta z kalafiorem, kurczakiem i puree

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2474

Dodano:

Odsłon: 8997

Pyszna i zdrowa tarta z mąki pełnoziarnistej. Nadziana /po brzegi!/ Kalafiorem, cebulą i kurczakiem, uzupełniona puree batatowo-ziemniaczanym i zapieczona z mozarellą! /bazowałam na przepisie Moje Dietetyczne Fanaberie/

Składniki

  • CIASTO NA TARTĘ: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej razowej /T1850/
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml wody
  • 1 jajo
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • NADZIENIE: 350 g kalafiora
  • 200 g batatów
  • 200 g ziemniaków
  • 150 g marchwi
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 jaja
  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kulka mozarelli
  • curry
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalnskie
  • majeranek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kalafior gotuję ze szczyptą soli i cukru. Marchew gotuję z batatami i ziemniakami do miękkości. Odcedzam i studzę. Siekam cebulę na piórka i odstawiam na bok /niech czeka na swoją kolej/.

    Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza.

    Mąkę przesiewam, łączę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Jajo rozkłócam z jogurtem naturalnym i wodą. Łączę z mąką i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję na sporym arkuszu papieru do pieczenia. Podsypuję mąką, jeśli się klei. Jak mam już duże koło ciasta przekładam je z papierem do formy na tartę. Wykładam dokładnie i ugniatam lekko, wyrównuję brzegi. Dno nakłuwam gęsto widelcem. Wkładam ciasto do rozgrzanego piekarnika, piekę 20 minut.

    W międzyczasie oczyszczam kurczaka. Kroję na niedużą kostkę. Przyprawiam curry, majerankiem, solą, pieprzem kajeńskim i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewam olej. Podsmażam mięso, aż będzie przydatne do konsumpcji. Po 4-5 minutach podlewam trochę wodą. Odstawiam na bok.

  2. Ziemniaki, marchew i bataty obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przyprawiam curry, ziołami, solą i pieprzem. Dodaję rozkłócone jaja i blenduję do uzyskania pomarańczowej papki.

    Kiedy tarta się podpiecze wyciągam ją z piekarnika. Układam kalafior podzielony na drobne różyczki. Posypuję curry, solą i pieprzem. Nakładam kurczaka. Posypuję połową cebuli. Nakładam puree ziemniaczano-marchewkowe i wyrównuję /w miarę możliwości/. Artystycznie /a jakże!/ rozrzucam pozostałą cebulę. Piekę 35 minut.

    Mozarellę kroję na słupki. Po 35 minutach posypuję nimi tartę i zapiekam jeszcze około 10 minut – do rozpuszczenia sera. Wyjmuję z piekarnika i podaję. Z szaszłykami warzywnymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 19 lipca 2016 Oczywiście nie mogło zabraknąć tego przepisu w naszym zestawieniu najlepszym dań z kalafiorem w roli głównej https://smaker.pl/newsy-co-zrobic-z-kalafiora,1899225,a,.html
Dziękujemy za jego dodanie :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń