Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne w pomidorach z cukinią

Penne w pomidorach z cukinią

Autor: korns

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 28

Dodano: 09.09.2012

Odsłon: 619

DOSKONAŁE I SYCĄCE DANIE DLA CAŁEJ RODZINY I MIŁOŚNIKÓW WSZELKICH RODZAJÓW MAKARONU.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron penne gotujemy w lekko osolonej wodzie i z odrobiną oliwy z oliwek wg przepisu na opakowaniu, w sposób al dente. Następnie odcedzamy, bez hartowania.

  2. Pół główki czosnku obieramy, a następnie każdy ząbek kroimy na plasterki, cukinie kroimy w półplasterki.

  3. Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony czosnek, a następnie cukinie. Mieszamy i doprawiamy solą oraz chili lub pieprzem.

  4. Gdy cukinia zmięknie i zmniejszy objętość wlewamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.

  5. Sos gotujemy do momentu połączenia się wszystkich składników, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy wedle upodobania.

  6. Pozostałą 2 połowę główki czosnku obieramy i przez praskę wciskamy do sosu.

  7. Następnie łączymy ugotowany makaron penne z sosem, dodajemy bazylię (można ja zastąpić także oregano), i nie wyłączając kuchenki dodajemy pokrojony w plasterki ser mozzarelle, tak aby się rozpuścił.

  8. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń