Penne z kaczką i prawdziwkami, w sosie śmietanowym z szafranem

Przedsmak nadchodzącej jesieni.. makaron z grzybami!
Penne z kaczką i prawdziwkami, w sosie śmietanowym z szafranem
Składniki
- 400g piersi z kaczki, 200g prawdziwków,
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200ml śmietany 30%,
- sól, pieprz, szafran, 160g makaronu penne, dodatkowo: mleko
Składniki
- 400g piersi z kaczki, 200g prawdziwków,
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200ml śmietany 30%,
- sól, pieprz, szafran, 160g makaronu penne, dodatkowo: mleko

Etapy przygotowania
Grzyby zalewamy odrobiną mleka i odstawiamy. Makaron wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy al dente. Pierś z kaczki myjemy, odcinamy skórę, i kroimy w średniej wielkości kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy z dwóch stron na odrobinie oliwy. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Gdy kaczka jest gotowa, dodajemy cebulę, czosnek i grzyby, dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy. Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i szafranem. Dusimy aż sos się zredukuje. Odcedzony makaron nakładamy na talerz, i polewamy sosem.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 598
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 598



Składniki
- 400g piersi z kaczki, 200g prawdziwków,
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200ml śmietany 30%,
- sól, pieprz, szafran, 160g makaronu penne, dodatkowo: mleko
Grzyby zalewamy odrobiną mleka i odstawiamy. Makaron wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy al dente. Pierś z kaczki myjemy, odcinamy skórę, i kroimy w średniej wielkości kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy z dwóch stron na odrobinie oliwy. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Gdy kaczka jest gotowa, dodajemy cebulę, czosnek i grzyby, dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy. Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i szafranem. Dusimy aż sos się zredukuje. Odcedzony makaron nakładamy na talerz, i polewamy sosem.