Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rukiew wodna jest uważana za jedną z najzdrowszych roślin na świecie oraz zielony eliksir młodości, który opóźnia procesy starzenia się skóry. W swoim składzie niesie mnóstwo wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych. Jej listki są lekko pieprzowe w smaku z wyczuwalną nutką słodyczy oraz posiadają orzeźwiający, ale pikantny aromat. Pokochałam jej smak, dlatego coraz częściej wykorzystuję ją w mojej kuchni. Tym razem zapraszam na makaron penne z pesto z rukwi wodnej oraz pomidorkami koktajlowymi. Danie jest szybkie, proste w przygotowaniu, ale jakie pyszne! :D
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Umyte i osuszone listki rukwi wodnej wkładamy do rozdrabniacza wraz z czosnkiem, startym parmezanem i orzechami włoskimi (można je wcześniej delikatnie uprażyć). Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia oraz połączenia składników. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z wcześniej przygotowanym pesto. Danie podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
Pesto z rukwi wodnej jest także świetnym dodatkiem do ryb, kanapek oraz pieczonych warzyw.
Gotowe pesto możemy przechowywać w lodówce do 7 dni w szczelnie zamkniętym słoiczku. Życzę smacznego! :)