Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne z pieczarkami i szpinakiem

Penne z pieczarkami i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 57

Dodano:

Odsłon: 7100

Pyszne i kaloryczne ;) Dodatek szpinaku i pełnoziarnistego makaronu sprawia, że danie dostarcza ważnych składników odżywczych. Zamiast śmietany można użyć trochę pełnotłustego mleka lub troszkę wody.

Składniki

  • Makaron penne, 250-300 gram
  • pieczarki średnie, 7-8 sztuk
  • szpinak mrożony, wg uznania, ja lubię dużo
  • czosnek, 3 ząbki
  • Śmietana słodka, 12% lub ''''single'''', 80-100 ml
  • parmezan tarty, 3 łyżki + 1 do posypania
  • Mieszanka ziół (oregano, bazylia, tymianek itp.), wg uznania
  • kostka rosołowa, jakakolwiek
  • świeżo mielony pieprz, wg uznania
  • Oliwa do podsmażenia pieczarek, 1-2 łyżki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nastawiam osoloną wodę na makaron.

  2. Kroję umyte pieczarki na niezbyt cienkie plasterki i wrzucam do woka na lekko rozgrzaną oliwę (średni ogień), po chwili posypuję mieszanką ziół i lekko podduszam aż puszczą sok. Dorzucam czosnek przeciśnięty przez praskę i dalej podsmażam.

  3. Wrzucam makaron do wody.

  4. Do woka dorzucam rozdrobniony szpinak i pokruszoną kostkę rosołową, duszę na malym ogniu. Gdy szpinak odtaja (wydzieli się trochę wody- to dobrze) i można go rozprowadzić, dolewam śmietanę, wsypuję parmezan, trochę pieprzu i duszę kilka minut na małym ogniu.

  5. W międzyczasie makaron się dogotowuje, co jakiś czas trzeba go przemieszać (ma być oczywiście al dente ;) ). Można na chwilę wyłączyć ogień pod wokiem, żeby nie wyparowała cała wilgoć z sosu.

  6. Odcedzony makaron mieszam z sosem i podaję posypany resztą parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem. Voila! Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sapik3 16 października 2011 Przepyszne to danie ))) Dziś zrobiłam i rodzinka nie mogła wyjsc z zachwytu ))) Super że trzymam ten przepis w ulubionych ))) Pozdrawiam i dzieki za smakowity pomysł na szpinak )))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń