Do góry

Dania główne Przepis na:

Perliczka wielkopolska

Perliczka wielkopolska

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 713

Dodano:

Odsłon: 926

Perliczka jest jednym z dań z drobiu serwowanym w mojej rodzimej kuchni wielkopolskiej. Jest bardzo specyficzna – ma jasne mięso na piersiach i ciemne na nogach. Nogi mają delikatny posmak dziczyzny. Piersi są bardziej suche niż nogi, a w okolicach kupra ma żółtawy tłuszcz, który wytapia się w trakcie pieczenia. Ja ją piekę w brytfannie, obficie podlewając bulionem, wodą i winem, i nigdy nie wyszła mi sucha. Podaje się ją z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu) lub kaszą gryczaną, kapustą kiszoną lub modrą i burakami we wiórkach lub drobno mielonymi.

Składniki

  • Perliczka ok. 1,5-2 kg
  • Cebula 1-2 szt.
  • Grzybki suszone (garść)
  • Wino czerwone wytrawne ok. 3 kieliszki
  • Bulion warzywny (1-2 szklanki), woda
  • Przyprawy: sól (1-2 łyżeczki), pieprz (pół łyżeczki) lub papryka ostra, majeranek (3-4 garście).
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Perliczkę płuczę zimną wodą, osuszam. Do wewnątrz wsypuje sól i majeranek.
    2. Od zewnątrz perliczkę nacieram solą i pieprzem oraz majerankiem (dużo majeranku!).
    3. Perliczkę nakłuwam stemplem do mięsa (lub widelcem) w tych miejscach gdzie ma tłuszcz (kuper).

  2. 4. Wkładam do brytfanny i wlewam bulion oraz wodę (w trakcie pieczenia wytopi się tłuszcz). Dodaję do niej grzybki suszone i cebule w kostkę. Piekę ją ok. 1 h – co ok. 20 min. podlewam bulionem (lub wodą) a następnie winem czerwonym. Doprawiam sos na końcu pieczenia, gdyż od wina zrobi się kwaśno-słodki. Można zaciągnąć mąką.

  3. Podaję ją z kaszą gryczaną lub pyzami drożdzowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń