Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto z oregano i orzechami laskowymi

Pesto z oregano i orzechami laskowymi

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 853 Ocena: 20119

Dodano: 17.10.2017

Odsłon: 2550

Pogoda nas dziś rozpieszcza :) Właśnie taką jesień uwielbiam :) W tak piękny czas postanowiłam ocieplić także nasz obiad daniem wprost ze słonecznej Italii. Przygotowałam aromatyczne i intensywne w smaku pesto ze świeżego oregano i orzechów laskowych. Ta zielona kompozycja składników idealnie komponuje się z makaronami, ale jest świetna także jako dodatek do mięs, ryb, kanapek lub pieczonych warzyw. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 2 drzewka oregano
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g sera Pecorino
  • 2 ząbki czosnku
  • około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta garam masali
  • sól do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Orzechy laskowe mielimy w młynku lub rozdrabniamy je w moździerzu. Do rozdrabniacza dodajemy czosnek, listki oregano i część oliwy z oliwek - wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy straty ser Pecorino, zmielone orzechy laskowe, pozostałą część oliwy i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników (niezbyt długo, aby nie powstała jednolita papka). Całość doprawiamy do smaku solą, szczyptą garam masali i świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Pesto przechowujemy w lodówce przez około 7 dni w dobrze zamkniętym słoiczku. Wierzch możemy skropić oliwą z oliwek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń