Do góry

Dania główne Przepis na:

Pesto z pieczonych papryk i pomidorów

Pesto z pieczonych papryk i pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 334

Dodano:

Odsłon: 138

Proponuję dziś przepis na przepyszne pesto z pieczonych papryk i pomidorów, które nie wymaga absolutnie żadnych przypraw, zero soli czy pieprzu, nic, tylko kwintesencja smaku uzyskana z pieczonych warzyw. Serdecznie polecam. Podaję proporcje dla trzech osób.

Składniki

  • 250 g makaronu (np. świderki)
  • 2 papryki
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 50 g mielonych migdałów
  • kilka łyżek oliwy
  • tarty ser grana padano
  • listki bazylii do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i skórką do góry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie robimy z papryczką chilli. Umyte i suche pomidory też przekrawamy na pół i skórkami do góry układamy na blasze. Dodajemy czosnek w łupinach. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na środkowy poziomy i pieczemy przez 30 minut z termoobiegiem + funkcja grilla. Skórki powinny być lekko czarne. Wyciągamy blachę i jeszcze gorące warzywa owijamy szczelnie folią na 10 minut - to ułatwi ściąganie skórek. Następnie ściągamy skórki z papryk, z pomidorów, z pomidorów też usuwamy szypułki. A czosnek po prostu wyciskamy. Papryki pozbawione skórek kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę. W trakcie miksowania dolewamy trochę oliwy. Następnie sos przelewamy do rondelka i mieszamy go wraz ze zmielonymi migdałami. Następnie sos ostrożnie podgrzewamy. Makaron gotujemy al dente. Ugotowany makaron nie przelewamy zimną wodą. Gorący łyżką cedzakową przekładamy do miski, wlewamy sos i wszystko mieszamy. Podajemy posypane tartym serem grana padano i przyozdobione listkami bazylii. Jest to przepyszne, bardzo aromatyczne danie i bardzo zdrowe. Serdecznie polecam :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń