Do góry

Desery Przepis na:

Pianka cytrynowa

Pianka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 113

Dodano:

Odsłon: 29742

Smaczne ciasto z kremem cytrynowym z dodatkiem brzoskwiń.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać szklankę cukru i ubić, dodać żółtka i ubić, dodać budynie, proszek, mąkę i ubić. Na koniec dodać kakao, wymieszać, wylać na blachę (duża blacha). Piec ok 35 min. Po wystygnięciu ciasto przekroić na pół.

  2. Krem: brzoskwinie odcedzić i pokroić w kostkę. sok uzupełnić wodą do 1 litra i ugotować na nim budynie. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Margarynę utrzeć z żółtkami i dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy (masa musi być jeszcze ciepła, inaczej się zetnie). odłożyć 5 łyżek masy. do reszty dodać brzoskwinie i wymieszać. Masą przełożyć biszkopt. Odłożoną masą posmarować wierzch i ozdobić startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ivette 15 grudnia 2011 Proszę powiedzieć czy te galaretki trzeba rozrobić w wodzie czy dodać suchy proszek??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

june6 24 lipca 2011 ciast ze palce lizać. chociaż mi ywszło odrobinę za słodkie ponieważ użyłam niesłodzonych budyni i nie byłam pewna czy w takim razie dodać cukru czy nie, dodałam więc niecałe pół szkalnka. pyszne ciasto. polecam wszystkim.

pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

june6 24 lipca 2011 ciasto ... palce lizać... mi wyszło trochę za słodkie... użyłam niesłodzonych byudyni i nie byłam pewna czy dodać cukru, dodałam więc niecałe pół szklanki... pyszne. polecam wszystkim

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

june6 22 lipca 2011 ciasto przekroić na pół ale pionowo czy poziomo? tzn ostatecznie ma wyjść duża blacha czy tylko połowe dużej blachy?... bardzo proszę o odpowiedz. z góry dziękuję i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lila32 31 maja 2011 To ciasto jest rewelacyjne.;)
Wypróbowane!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

PaniPelagia 27 maja 2011 Tak ale 3 na 0,5 też mogą być. Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

PaniPelagia 27 maja 2011 Tak, potrzebne 2 budynie na 0,75l czyli na 3/4 l. są w sklepach na 100%. ale wydaje mi się, że jak zrobisz 3 na 0,5 to ciasto też wyjdzie. Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tajra 26 maja 2011 Czy to mają być 2 budynie na 0,75 l każdy, czy to pomyłka? Ja nigdy nie widziałam w sklepie takich budyni ale zawsze można dać 3 na 0,5 l każdy. Więc jak to ma być bo bardzo chcę zrobić to ciasto na komunię siostrzenicy, a nie jestem pewna przepisu. Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń