Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń z daktylami

Pieczeń z daktylami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14716

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Pieczeń z daktylami"

Składniki

  • 1 kg wołowiny na pieczeń (udźca lub rostbefu)
  • 20 dag daktyli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • suszony tymianek
  • mielony cynamon sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wołowinę opłucz, osusz, obwiąż mocną nitką, formując zgrabną pieczeń. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim mięso. Cebulę i marchewkę obierz, drobno pokrój, wymieszaj z winem i musztardą. Marynatę przypraw tymiankiem i szczyptą cynamonu. Polej nią mięso i odstaw na 3 godziny.

  2. Zamarynowane mięso obsmaż na oleju. Skrop sosem sojowym. Oprósz pieprzem i ewentualnie dosól. Przełóż do brytfanki. Podlej marynatą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Piecz około 75 minut. Na godzinę przed końcem pieczenia dodaj daktyle pokrojone na duże kawałki.

  3. Pieczoną wołowinę podawaj z ziemniakami i sosem z dna brytfanki. Danie możesz udekorować laskami cynamonu.

  4. godz. i 30 min, Porcja: 420 kcal, Cena porcji: 6,75 zł

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń