Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczeń z mięsa mielonego"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 182
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 182
Składniki
Mielone mięso włóż do miski. Dodaj posiekaną dymkę, zeszkloną na łyżce masła. Wbij jajka. Wsyp 2-3 łyżki tartej bułki oraz starty parmezan. Przypraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, mieloną papryka, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę mięsną dokładnie wymieszaj.
Paprykę umyj, przekrój na połówki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój wzdłuż na paski o grubości około 1 cm. Przelej na sicie wrzątkiem (aby nieco zmiękła), a następnie zimną wodą i starannie odsącz.
Foremkę keksową wysmaruj olejem i posyp tartą bułką. Kilka łyżek masy mięsnej rozsmaruj na dnie foremki. Następnie ułóż wzdłuż część pasków papryki i przykryj masą mięsną. W ten sposób do foremki włóż całą masę mięsną, przekładając ją na przemian paskami papryki. Wyrównaj wierzch łyżką i posmaruj olejem.
Pieczeń wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 50-60 minut. Wyjmij z foremki, pokrój na grube plastry i podawaj.Źródło: Telemax