Do góry

Desery Przepis na:

Pieczona cukinia

Pieczona cukinia

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Pieczona cukinia"

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • oliwa
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 cytryna
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 dag orzeszków ziemnych
  • 3 dag parmezanu
  • kilka listków rukoli lub natki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinie wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, osusz, odetnij zgrubiałe końcówki. Pokrój (ze skórką) w dość cienkie plasterki. Wymieszaj kilka łyżek oliwy z ziołami prowansalskimi. Skrop plasterki cukinii, wymieszaj. Piecz na ruszcie lub na kratce grillowej w piekarniku na złoty kolor.

  2. Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Zetnij cienkie paseczki skórki i wyciśnij sok. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i bardzo drobno posiekaj. Utrzyj go ze szczyptą soli, a potem połącz z 5 łyżkami oliwy. Powstały sos dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.

  3. Orzeszki wsyp na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Przesmaż na rumiano. Zdejmij z patelni. Na dużym półmisku układaj warstwami upieczoną cukinię. Każdą warstwę skrop sosem.

  4. Parmezan zetrzyj na tarce. Posiekaj w paseczki listki rukoli lub natkę. Ciepłą sałatkę posyp skórką z cytryny, uprażonymi orzechami, parmezanem i zieleniną.

  5. Czas ok. 25 min; porcja – 170 kcal, cena 1,60 zł, 6 porcji.

  6. Młode cukinie dość szybko więdną i robią się miękkie. W lodówce trzymaj je nie dłużej niż tydzień. Starsze okazy możesz przechowywać w chłodzie nawet kilka tygodni.

  7. Doskonałym dodatkiem do grillowa nych warzyw będzie kozi ser lub feta.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń