Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczona faszerowana gęś"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Jeśli gęś jest mrożona, pamiętajmy, by dzień wcześniej wyjąć ją z folii i pozostawić na noc do rozmrożenia. Gęś myjemy. Jeśli jest z podrobami, usuwamy je (umyte podroby – serce, żołądek i wątróbkę można dodać do farszu).
Moczymy gęś w osolonej wodzie około 3 godz. Osuszamy ją i nacieramy (także w środku) pastą przygotowaną z drobno posiekanego czosnku, majeranku i soli. Gęś wstawiamy na 4-5 godzin do lodówki. Dobrze byłoby zostawić ją w przyprawach na całą noc.
Przygotowujemy farsz. Namaczamy bułkę w mleku. Wątróbkę, cielęcinę (ewentualnie także podroby gęsi), cebulę oraz odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki. Dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy je z farszem.
Farsz wkładamy do środka i spinamy gęś wykałaczkami namoczonymi w gorącej wodzie lub zaszywamy. Wkładamy ją do brytfanki wysmarowanej masłem i polewamy bulionem.
Pieczemy 3-4 godziny w temperaturze 200o C, często polewając sosem z pieczenia. Gęś będzie gotowa, gdy po jej nakłuciu ze środka wypłynie czysty, klarowny sok.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 560 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie