Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona faszerowana gęś

Pieczona faszerowana gęś

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 57

Przepis wart wypróbowania: "Pieczona faszerowana gęś"

Składniki

  • gęś (ok. 4 kg)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • łyżka masła. Na 30 dag cielęciny
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • czerstwa bułka kajzerka
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • cebula
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jeśli gęś jest mrożona, pamiętajmy, by dzień wcześniej wyjąć ją z folii i pozostawić na noc do rozmrożenia. Gęś myjemy. Jeśli jest z podrobami, usuwamy je (umyte podroby – serce, żołądek i wątróbkę można dodać do farszu).

  2. Moczymy gęś w osolonej wodzie około 3 godz. Osuszamy ją i nacieramy (także w środku) pastą przygotowaną z drobno posiekanego czosnku, majeranku i soli. Gęś wstawiamy na 4-5 godzin do lodówki. Dobrze byłoby zostawić ją w przyprawach na całą noc.

  3. Przygotowujemy farsz. Namaczamy bułkę w mleku. Wątróbkę, cielęcinę (ewentualnie także podroby gęsi), cebulę oraz odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki. Dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy je z farszem.

  4. Farsz wkładamy do środka i spinamy gęś wykałaczkami namoczonymi w gorącej wodzie lub zaszywamy. Wkładamy ją do brytfanki wysmarowanej masłem i polewamy bulionem.

  5. Pieczemy 3-4 godziny w temperaturze 200o C, często polewając sosem z pieczenia. Gęś będzie gotowa, gdy po jej nakłuciu ze środka wypłynie czysty, klarowny sok.

  6. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 560 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń