Do góry

Śniadania Przepis na:

Pieczona fritata

Pieczona fritata

Autor:

Przepisów i artykułów: 395 Ocena: 6060

Dodano:

Odsłon: 8085

Fritata pieczona w piekarniku jest moim pomysłem na niedzielne, leniwe śniadanie, kiedy to nie musimy jeść w biegu kanapek przed wyjściem do pracy:). Nie do końca wyobrażałam sobie efekt końcowy i jej smak, ale najlepszym określeniem będzie tu: ciasto jajeczne. Do tego kanapki lub tosty i gotowe:). Poniższa porcja wystarczy dla dwóch osób.

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 plastry salami
  • 4 plastry kiełbasy, np. żywieckiej
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki
  • 2 pieczarki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
  • olej
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, kiełbasę i salami na mniejsze kawałki. Wszystko podsmażamy na niedużej ilości oleju. Studzimy.

  2. Jajka miksujemy z mąką, mlekiem, solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem. Przekładamy do masy mięso i warzywa. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego.

  3. Fritatę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż cała masa się zetnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń