Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona kaczka z jabłkami

Pieczona kaczka z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2024

Dodano:

Odsłon: 3582

Mocno aromatyczna dzięki przyprawom, z mięsem tak mięciutkim, że z łatwością odchodzi od kości. Ten przepis jest moim ulubionym – łatwy w przyrządzeniu i przepyszny w smaku.

Składniki

  • Kaczka - 1,5 - 2 kg
  • Jabłko - 4 szt.
  • Oliwa - do marynowania
  • Pieprz kajeński - 1/2 łyżeczki
  • Kmin rzymski - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon - 1/4 łyżeczki
  • Tymianek - suszony - 2 łyżeczki
  • Kolendra - mielona - 1 łyżeczka
  • Liść laurowy - 2 szt.
  • Goździki - 3 szt.
  • Sól - 3 łyżeczki
  • Pieprz - 1 łyżeczka
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Rozmaryn - świeży - 3 gałązki
  • Tymianek - świeży - 3 gałązki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy razem (za wyjątkiem świeżego rozmarynu i tymianku. Goździki tłuczemy lekko w moździerzu). Kaczkę polewamy lekko oliwą a następnie dokładnie posypujemy mieszanką przypraw. Odstawiamy kaczkę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

  2. Jabłka myjemy, tniemy na ćwiartki lub ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Lekko posypujemy pieprzem i tymiankiem, mieszamy. Połową jabłek faszerujemy naszą kaczkę i spinamy otwór. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i pieczemy (bez przykrycia 30 minut). Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy mięso i pieczemy 60 minut. Dodajemy pozostałe jabłka, na górę kaczki układamy gałązki świeżego rozmarynu i tymianku i pieczemy pod przykryciem kolejne 60 minut. Wyjmujemy upieczoną kaczkę z piekarnika, nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 minut. Nakładamy na półmisek i obkładamy jabłkami. Podaję ją z kluseczkami z dodatkiem siekanej natki pietruszki (ciasto jak na śląskie kluski).

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń