Dania główne Przepis na:
Pieczona kaczka z jabłkami

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 464
Dodano: 01.12.2017
Odsłon: 6109
Składniki
- kaczka o wadze 2 kg
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 3 łyżki oleju
- 3 średnie jabłka(kwaśne)
3-4 os. | 15 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Z dobrze umytej kaczki wycinamy kuperek i nadmiar skóry przy otworach. Przekładamy drób do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy marynatę: wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy pozostałe zioła, sól, pieprz oraz olej. Po wymieszaniu składników nacieramy kaczkę(również w środku).
-
Obieramy, wykrawamy gniazda nasienne z jabłek. Owoce kroimy na mniejsze kawałki, wypełniamy nimi środek kaczki i spinamy wykałaczkami. Wstawiamy kaczkę do lodówki na około 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki pozostawiamy kaczkę w temperaturze pokojowej na około pół godziny.
-
Piekarnik nagrzewamy do 200*C i pieczemy kaczkę w odkrytym naczyniu żaroodpornym około 15 minut. Po tym czasie zakładamy pokrywę na naczynie i zmniejszamy temperaturę do 180*C. Pieczemy tak około 1h 30 minut. W tym czasie kilkakrotnie podlewamy kaczkę wytopionym tłuszczem, by nie była za sucha.
-
Na sam koniec pieczenia ściągamy pokrywę naczynia i pieczemy kaczkę jeszcze 10 minut by skórka się spiekła na złocisty kolor(można podwyższyć temperaturę do 200*C).
Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami. ;)
Smacznego! :)
Komentarze do przepisu (0)