Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona kaczka z jabłkami

Pieczona kaczka z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 425

Dodano:

Odsłon: 4992

Soczysta, krucha i bardzo aromatyczna..

Składniki

  • kaczka o wadze 2 kg
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 średnie jabłka(kwaśne)
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z dobrze umytej kaczki wycinamy kuperek i nadmiar skóry przy otworach. Przekładamy drób do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy marynatę: wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy pozostałe zioła, sól, pieprz oraz olej. Po wymieszaniu składników nacieramy kaczkę(również w środku).

  2. Obieramy, wykrawamy gniazda nasienne z jabłek. Owoce kroimy na mniejsze kawałki, wypełniamy nimi środek kaczki i spinamy wykałaczkami. Wstawiamy kaczkę do lodówki na około 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki pozostawiamy kaczkę w temperaturze pokojowej na około pół godziny.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 200*C i pieczemy kaczkę w odkrytym naczyniu żaroodpornym około 15 minut. Po tym czasie zakładamy pokrywę na naczynie i zmniejszamy temperaturę do 180*C. Pieczemy tak około 1h 30 minut. W tym czasie kilkakrotnie podlewamy kaczkę wytopionym tłuszczem, by nie była za sucha.

  4. Na sam koniec pieczenia ściągamy pokrywę naczynia i pieczemy kaczkę jeszcze 10 minut by skórka się spiekła na złocisty kolor(można podwyższyć temperaturę do 200*C).
    Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami. ;)
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń