Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

Autor: Takie_jest_zycie

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6575

Dodano: 29.03.2008

Odsłon: 14

Przepis wart wypróbowania: "Pieczona karkówka"

Składniki

  • 2 kg karkówki. MARYNATA: pół szkl. oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka majeranku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki octu winnego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę. Potem starannie wymieszaj marynaty, aby powstała gładka masa. Natrzyj nią umyte, osuszone mięso. Owiń i wstaw do lodówki na 12 godzin (lub dłużej).

  2. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Mięso razem z maryntą włóż do rękawa piekarniczego. Szczelnie zamknij. Piecz 30 minut w temp. 200°C. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze ok. 2 godzin.

  3. Podaj na ciepło lub na zimno z pikantnym sosem oraz sałatką lub kiszonymi ogórkami.

  4. Porcje: 15, przygot. 160 min, cena 2,30 zł, kalorie: 462 kcal.

  5. Paulina Jakubczak z Zawiercia

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń