Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczona ricotta, czyli ricotta al forno

Pieczona ricotta, czyli ricotta al forno

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 1896

Dodano:

Odsłon: 2229

Dziś proste danie z włoskim rodowodem – pieczona ricotta, czyli po ichniemu ricotta al forno (z pieca). Genialne w swojej prostocie, łatwo ulega modyfikacjom. Bowiem pieczona ricotta może być podana na słono i na słodko, na ciepło i na zimno, jako przystawka, dodatek do sałatki, lunch, deser czy kolacja. Tu panuje pełna swoboda. Ach, ci Włosi to mają jednak genialne pomysły! Proste i zawsze smaczne, skuteczne, trafiające w punkt. Wspominałam już, że uwielbiam kuchnię włoską? Dziś proponuję ricottę pieczoną ze świeżymi ziołami z ogrodu i łąki - pyszne, niskokaloryczne danie, idealne na kolację lub lunch.

Składniki

  • ricotta 500 g
  • 2 białka kurze
  • kilka łyżek startego drobno parmezanu lub innego podobnego twardego sera
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • 2-3 garście drobno posiekanych świeżych ziół – pokrzywy, podagrycznika, oregano, krwawnika
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • masło lub oliwa do wysmarowania formy (albo papier do jej wymoszczenia)
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ricottę przełóż do sitka, wstaw do miski, nakryj i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny, żeby odciekła z nadmiaru wilgoci.
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.

    Na zdjęciu można zobaczyć liście podagrycznika, które nie każdy zna, a które użyłam do przygotowania potrawy.

  2. Białka jaj ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  3. Świeże zioła opłucz w razie potrzeby (jeśli są świeże, młode i rosną w naprawdę czystym miejscu – nie musisz ich myć) i posiekaj drobno. Tym razem użyłam świeżego oregano, podagrycznika, krwawnika i pokrzywy, które wprost zarastają nam ogród.

  4. Odsączoną ricottę rozgnieć widelcem, wymieszaj z przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) i poszatkowanymi ziołami.

  5. Dodaj odrobinę oliwy, parmezan i pozostałe przyprawy, wymieszaj dokładnie i na koniec domieszaj delikatnie ubite białka. Próbuj podczas przyprawiania.

  6. Formę do zapiekania o wymiarach 20 x 28 cm wysmaruj cienko masłem lub wyłóż papierem do pieczenia i przenieś do niej masę z ricotty. Najlepsza byłaby ceramiczna forma, ale można użyć dowolnej foremki żaroodpornej. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 minut, do momentu, aż masa się zetnie i bardzo lekko zrumieni albo dłużej, 60-70 minut – gdy powierzchnia i boki ricotty mocno zbrązowieją. Do wyboru, jak lubisz. Moja była pieczona pół godziny i wygląda tak:

  7. Tak przygotowaną ricottę al forno można jeść na ciepło (wtedy jednak dość trudno się ją kroi, bo czasem trochę się kruszy) lub na zimno, pokrojoną w plasterki. Ja osobiście wolę, jak pieczona ricotta ostygnie, ma wtedy pełniejszy smak.

  8. Podaję ją zawsze ze świeżą sałatą w pysznym włoskim sosie, czasem z dodatkiem świeżych lub suszonych pomidorów, ciabatty, oliwy i oliwek. To wspaniały, smaczny lunch lub wczesna kolacja – i jesteśmy w niebie.

  9. Tym razem zjedliśmy jednak na ciepło, bo przy stole czekały prawdziwe głodomory. Ze świeżymi pomidorami bardzo nam smakowała!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń