Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone buraczki z czosnkiem i orzechami

Pieczone buraczki z czosnkiem i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1667

Dodano:

Odsłon: 15530

Pieczone w piekarniku buraczki mają zdecydowanie lepszy smak od gotowanych. Pyszny dodatek do dania głównego.

Składniki

  • 5-6 buraków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, cukier, szczypta
  • ulubione orzechy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki (najlepiej wybrać mniejsze sztuki, szybciej się pieką), wyszorować szczoteczką. Każdego osobno owinąć folią aluminiową i piec do miękkości, ok. 1,5 godziny w temperaturze 180-200 stopni.

  2. Przestygnięte buraczki obrać ze skóry, pokroić na mniejsze cząstki. Blenderem zmiksować na gładką masę razem z masłem, solą, pieprzem i czosnkiem. Gotowe buraczki posypać posiekanymi orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szynszylka 30 marca 2011 ciężko znaleźć dobre buraczki w sklepie a tu jeszcze z orzechami i czosnkiem - na pewno wypróbuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Darsifel 30 marca 2011 Dobre buraczki nie są złe ;) Zwłaszcza że pieczone nie tracą mikro- i makroelementów, które wypłukuje woda. A ja lubię starte na cienkiej tarce. Łatwiej nabrać widelcem ;) Ale przepis ląduje w ulubionych:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 30 marca 2011 Bardzo ciekawy przepis, jak zawsze od "madziaka", musze wypróbowac...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 19 lutego 2011 Kibi87 cieszę się, że smakowało. I dziękuję za pomysł z prażonym słonecznikiem - do wypróbowania przy najbliższej okazji ( tym bardziej, że mój luby do dania drugiego uznaje tylko buraczki, nieważne jak, ważne,że buraczki:). Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 19 lutego 2011 zrobiłam, ale z prażonym słonecznikiem, rzeczywiście nie czuć tego smaku gotowanego buraka, pyszne:), pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 15 lutego 2011 To musi być ciekawy smak, buraków jeszcze nie piekłem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 14 lutego 2011 Robię buraczki na gorąco, ale Twój przepis mocno mnie zaintrygował. Mam wielką ochotę je spróbować i zrobię to przy najbliższej okazji. Poza tym bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia wykonanych potraw, często je oglądam i zachwycają mnie za każdym razem.5. Pozdrawiam.))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń