Do góry

Dania główne Przepis na:

pieczone calzone z kaszą i kalafiorem

pieczone calzone z kaszą i kalafiorem

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2487

Dodano:

Odsłon: 4768

Pieczone pierogasy z nadzieniem z kaszy gryczanej, kalafiora i twarogu. Bardzo fajna opcja – wegetariańska i dość dietetyczna. W wersji wegańskiej wystarczy zastąpić masło jakimś tłuszczem roślinnym, a mleko, jogurt i twaróg tofu-sojowymi tworami.

Składniki

  • calzone: 150 g mąki pszennej poznańskiej
  • 80 g mąki pszennej razowej
  • 250 mąki żytniej razowej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 500 ml mleka /przyszykowane, dolewam po trochu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • farsz: 350 g kaszy gryczanej prażonej
  • 750 g kalafiora
  • 300 g twarogu
  • 1 duża cebula
  • masło
  • cukier
  • majeranek
  • kminek
  • chili w proszku
  • pieprz
  • sól
  • sos: 400 ml jogurtu greckiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 spore ogórki konserwowe
  • oregano
  • pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę gotuję, zalewając ją wrzątkiem. Solę. Studzę.

    Kalafior gotuję w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzam i studzę.

    Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia. Przyprawiam i mieszam do połączenia. Dodaję po trochu mleka i miksuję.
    Czynność powtarzam do uzyskania gęstego ciasta, przypominającego drożdżowe.
    Odkładam na pół godziny, do odpoczęcia.

    Cebulę smażę na rozgrzanym maśle. Posypuję cukrem i karmelizuję. Mieszam dokładnie z kaszą.
    Dodaję rozdrobniony twaróg. Mieszam dokładnie.
    Kalafior przepuszczam przez prasę do ziemniaków. Łączę z masą kaszową.
    Przyprawiam.

    Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.

    Ciasto na calzone dzielę na 8 części.
    Blat posypuję mąką i każdą część rozwałkowuję na duży placek.

    Na środek każdego układam porcję farszu. Formuję pieróg i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Każdy pieróg smaruję lekko oliwą, posypuję chili i kminkiem.
    Zapiekam 20-25 minut.

    W czasie zapiekania przygotowuję sos.
    Ogórki ścieram na drobnej tarce. Odsączam, lekko uciskając. Łączę z jogurtem naturalnym i przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

    Calzone podaję od razu po wyjęciu z pieca /choć na zimno też są super/.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 19 lipca 2016 Oczywiście nie mogło zabraknąć tego przepisu w naszym zestawieniu najlepszym dań z kalafiorem w roli głównej https://smaker.pl/newsy-co-zrobic-z-kalafiora,1899225,a,.html
Dziękujemy za jego dodanie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń