Do góry

Desery Przepis na:

Pieczone jabłuszko z cynamonem i rodzynkami

Pieczone jabłuszko z cynamonem i rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1673

Dodano:

Odsłon: 14148

Pyszny, ciepły deser - wspaniale smakuje w zimowy wieczór.

Składniki

  • 3 średnie jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka, półtorej cynamonu
  • rodzynki wg gustu
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na tarce zetrzeć jedno z jabłek, do papki dodać miód, cynamon, posiekane rodzynki, wymieszać.

  2. Z pozostałych dwóch jabłek odciąć "daszki", wydrążyć pestki i trochę miąszu.

  3. Napełnić jabłka nadzieniem. Przykryć daszkami. Owinąć w folię aluminiową, piec około 30 -40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 -200 stopni.

  4. Jeśli ktoś lubi do nadzienia można dodać posiekane orzechy.

  5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monia_i_ania 17 lutego 2010 Wygląda smakowicie, koniecznie muszę spróbować. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 10 lutego 2010 Witam, nigdy nie próbowałam piec jabłka w mikrofalii (nawet nie posiadam ) więc nie mogę Wam doradzić w tej kwestii.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 10 lutego 2010 Do gos456 - użycie folii aluminiowej kasuje działanie mikrofal. Próbowałam bez folii - wyszła z tego bezkształtna masa, albo w połowie surowe. Jedyna możliwość jest taka, że w swojej mikrofali masz funkcję opiekania - to sprawia, że działa ona wówczas jak piekarnik.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 10 lutego 2010 Dodałam od razu do ulubionych, Wydaje mi sie,że na grilu w podwójnej folii tez bedą dobre. Ale z tym garnkiem to dobra podpowiedż !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 10 lutego 2010 super przepis,wypróbuję-gos 456-myślę,że w mikrofali też możesz to zrobic ale nie we folii aluminipwej,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gos456 09 lutego 2010 a możne w mikrofalówce?? bo ja ani piekarnika nie mam w tej chwili ani garnka o grubym dnie ,,,,,,,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 08 lutego 2010 Wspaniale wyglądają i to musi być ekstra smak.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 08 lutego 2010 Dziękuję Gutko za podpowiedz, nigdy nie próbowałam piec jabłek w garnku, ale czas przygotowania zdecydowanie mnie przekonuje ;))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 08 lutego 2010 Można robić tez w garnku z grubym dnem (ja robie w garnku zeptera) pod przykryciem z odrobinką wody 10 -15 minut w zalezności od gatunku.Dobre sa twarde słodkie jabłka....i ten cynamon:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń