Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone kotlety z selera

Pieczone kotlety z selera

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 3809

Dodano:

Odsłon: 2898

Moja propozycja na bezmięsny obiad. Do kotletów można dodać sos, smaczną surówkę i... każdy spałaszuje to pyszne danie. Z podanych proporcji wychodzi około dwunastu sztuk.

Składniki

  • 1 duża bulwa selera
  • 3 jajka wiejskie
  • 1 szkl. otrąb pszennych
  • 1 cebula
  • 2 -3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego + 1 do posmarowania papieru do pieczenia
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bulwę selera obrać i pokroić na cztery części. W ten sposób łatwiej
    ją zetrzeć na tarce. Wykorzystać najmniejsze oczka tarki. Wbić jajka. Cebulę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać do masy. Wsypać otręby i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Dodać przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Formować kotlety. Lekko je spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 40 minut, potem je odwrócić i piec jeszcze 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń