Do góry

Desery Przepis na:

Pieczone pączki z borówkami i jagodami

Pieczone pączki z borówkami i jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 589

Dodano:

Odsłon: 1100

Już jakiś czas temu widziałam jak w sieci krążą przepisy na pączki ale nie smażone a pieczone w piekarniku. Jako, że mamy lato choć deszczowe postanowiłam zrobić lżejszą wersję czyli bez smażenia na oleju.

Składniki

  • 1/3 szk borówek amerykańskich
  • 1/3 szk jagód
  • 1 łyżka mąki
  • Ciasto :
  • 150 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 600 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g mąki jaglanej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • Lukier :
  • cukier puder
  • sok malinowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzać, dodać dwie łyżki cukru i rozkruszone drożdże.
    Wymieszać i zostawić do podrośnięcia.
    Masło roztopić i schłodzić w osobnym rondelku.
    Obie mąki przesiać do miski z solą i dodać resztę cukru, wlać rozmącone jajka, wymieszać.

  2. Gdy drożdże z mlekiem wyrosną dodać je do maki i wymieszać a następnie wlać jeszcze płynne masło i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto.
    Przykryć je ściereczką i zostawić do podwojenia objętości.
    Gdy to nastąpi borówki i jagody oprószyć mąką a ciasto podzielić na 16 części.
    Każdą z nich rozpłaszczyć na dłoni i na środek ciasta kłaść po łyżce jagód z borówkami.

  3. Formować okrągłe pączki i układać je łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia..
    Zakryte ściereczką zostawić do wyrośnięcia.
    Gdy wyrosną piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem, a potem wystudzić.
    Z cukru pudru i malinowego soku utrzeć lukier i każdy pączek polać nim.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 23 lipca Jako zagorzała fanka borówek mówię: pychota!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń