Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, efektowne danie. Świetny dodatek lub przekąska.
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 789
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 789
Składniki
Papryczki w całości pieczemy w piekarniku, w temp. 200 stopni, około 30 minut. Czas pieczenia zależy od papryki. Moje słodkie chili nie potrzebowało więcej niż 20-25 minut. Jeżeli użyjecie bardziej miesistej papryki, może potrzebować 40 minut. Gdy skórka zacznie pękac i gdzieniegdzie zbrązowieje, papryki są gotowe.
Po wyciągnięciu wkładamy do zamykane torebki i czekamy aż wystygną. Po tym czasie obieramy że skórki i usuwamy pestki, jeśli są.
Przygotowujemy winegret. Oliwa, ocet winny (4:1), pół ząbka czosnku przecisniete przez praskę, 2-3 plasterki ostrego chili, sól. Mieszamy wszystko w filiżance za pomocą widelca i gotowe. Polewamy papryki, posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.