Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone papryczki z winegretem

Pieczone papryczki z winegretem

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 65

Proste, efektowne danie. Świetny dodatek lub przekąska.

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Papryczki w całości pieczemy w piekarniku, w temp. 200 stopni, około 30 minut. Czas pieczenia zależy od papryki. Moje słodkie chili nie potrzebowało więcej niż 20-25 minut. Jeżeli użyjecie bardziej miesistej papryki, może potrzebować 40 minut. Gdy skórka zacznie pękac i gdzieniegdzie zbrązowieje, papryki są gotowe.

  2. Po wyciągnięciu wkładamy do zamykane torebki i czekamy aż wystygną. Po tym czasie obieramy że skórki i usuwamy pestki, jeśli są.

  3. Przygotowujemy winegret. Oliwa, ocet winny (4:1), pół ząbka czosnku przecisniete przez praskę, 2-3 plasterki ostrego chili, sól. Mieszamy wszystko w filiżance za pomocą widelca i gotowe.
    Polewamy papryki, posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń